EVA FIDJELAND - poet och konstnär

 

 

En liten bit av Orrefors och Småland kommer att återfinnas på regalskeppet Vasa när det nya muséet invigs i juni av kungen.

 

I det gamla stationshuset i Orrefors håller just nu Eva Fidjeland på att göra klart de åtta fönster som ska finnas ombord.(...)

I dagarna är Eva klar med sin del av Vasa. Det rör sig om sammanlagt åtta olika fönster varav två är stora rundbåge-fönster som ska sitta i akterkastellet på Vasa. Dessutom har hon gjort ett par mindre till kajutan och tre mindre till andra platser i aktern på regalskeppet.

 

Det största fönstret är redan skickat och ska sitta i det bildspelsrum som har byggts upp i muséet. Där ska man visa hur rättegången efter Vasas sista seglats utspelades. Kungamakten i Sverige ville ha tag i en syndabock för den snörpliga seglatsen.(...)

Lasse Svensson

BAROMETERN fredag 25 maj 1990

 

 

På perrongsidan står det Orrefors målat med svarta bokstäver.

Den reveterade fasaden har en mild, gul färg. Ovanför de två ingångarna märkta med `väntsal´ och `expedition´

hänger stationsklockan från 1895. Den visar exakt tid.

 

Innanför väntsalen, där Eva  har sin ateljé, hänger stinsuniformen och röda flaggan kvar. Man får en känsla av att sista tåget just har gått, och den vildvuxna banvallen vittnar om en svunnen epok.

 

Runtom på väggarna inne i ateljén  hänger Evas glasskulpturer. Här finns lampor, `shamanspeglar´, och fantasifulla sländor, men också några suggestiva masker och spjut, som för tankarna till andra kulturer.

(...)

Jag slås av vilken kraft de här skulpturerna utstrålar. De har ingenting av sländornas oförarglighet. Nej, uttrycket är stramt och respektingivande. Power, helt enkelt. (...)

Tina Persson

SMÅLANDSPOSTEN lördag 20 mars 1993